Posted by: Lakmal Warusawithana | February 12, 2008

ලූණු කපනවිට ඇස් වලින් කදුළු එන්නේ ඇයි?

අනිකුත් ශාක මෙන්ම, ලූණුද සෛල වලින් සෑදී ඇත. මෙම සෛල කුඩා සිවියකින් කොටස් දෙකකට වෙන්ව පවතී. සිවියේ එක් පසක් එන්සයිම (Enzyme) වලින් ද, අනිත් පස සල්ෆර් (Sulfur) මූලද්‍රව්‍ය අඩංගු අණු ද පවතී. අප ලූනු කපන විට මෙම සිවිය දෙපස ඇති ද්‍රව්‍ය එකට මිශ්‍ර වේ. මෙසේ මිශ්‍ර වීමෙන් එන්සයිම සල්ෆර් සමග ප්‍රතික්‍රියා රාශියකට බදුන් වී සාදන එතිල්සල්ෆයින් (Ethylsufine) අපගේ ඇස් වලට කදුළු උනවයි.

මෙසේ ඇස් වලින් කදුළු ගැලීම වලක්වා ගැනීම සදහා ක්‍රම කීපයක් අනුගමනය කළ හැක. සීතල වතුර බදුනක බහා ලූණු කැපීම මගින් සල්ෆර් අඩංගු පදාර්ථ ජලයේ දිය වීම හේතුවෙන්, කදුළු ගැලීම වලකා ගත හැක. එසේම කැපීමට පෙර ලූණු මිනිත්තු 10-15 අතර කාලයක් අධි ශීතකරණයේ තබා ගැනීමෙන්, ප්‍රතික්‍රියා වේගය අඩු වී, කදුළු ගැලීම අඩු කරගත හැක.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: